آیا افکار مزاحم، ذهن شما را مشغول کرده و باعث ناراحتی می شوند؟ میلیونها نفر افکار مزاحم، ایدهها یا تصاویری ناخواسته و اغلب ناراحتکننده را تجربه میکنند که ظاهراً از ناکجاآباد ظاهر میشوند و زندگی روزمره را مختل میکنند. گزینههای درمانی وجود دارد که کمک میکنند کنترل را دوباره به دست آورید. در این مقاله روشهای مختلفی را برای مدیریت و تسکین افکار مزاحم بررسی میکنیم.
از رواندرمانی تا دارودرمانی، چندین رویکرد وجود دارد که به افراد کمک میکند تا تأثیر افکار مزاحم را به حداقل برسانند. به عنوان مثال، درمان روان پویایی (روانکاوی) بر نحوه تأثیر افکار ناخودآگاه و تجربیات گذشته بر الگوهای فکری مزاحم، تمرکز میکند و در نهایت تفکر مثبت و منطقی تر را جایگزین آنها میکند. داروهایی مانند مهارکننده های بازجذب سرتونین (SSRIs) نیز ممکن است برای کاهش علائم افکار مزاحم تجویز شوند.
افکار مزاحم می توانند ناتوان کننده باشند. با درک گزینه های درمانی موجود و جستجوی کمک مناسب، می توانید سر و صدا را خاموش کنید و آرامش خود را بدست آورید. بنا بر این، بیایید به دنیای گزینههای درمانی برای افکار مزاحم شیرجه بزنیم و استراتژیهایی را کشف کنیم که میتوانند در سفر به سمت آسودگی ذهنی توانمندتان سازند.
درک علل افکار مزاحم
به منظور درمان موثر افکار مزاحم، درک علل زیربنایی، مهم است. افکار مزاحم می تواند بوسیله انواع عواملی چون اضطراب، فشار روانی، تروما، یا بیماریهای حوزه سلامت روان مانند اختلال وسواس اجباری (OCD)تحریک شوند. همچنین می توانند در نتیجه الگوهای تفکر ناهشیار یا تجارب حل نشده گذشته ایجاد شوند. با شناسایی علت اصلی افکار آزاردهنده، شما می توانید بینشی نسبت به منشاء آنها بدست آورید و راهبردهایی جهت مدیریت آنها بطور موثر ایجاد نمایید.
شایان ذکر است که افکار مزاحم بخشی عادی از تجربه انسان هستند. تقریباً همه در مقطعی از زندگی افکار مزاحم زودگذر را تجربه کرده اند. با این حال، برای برخی از افراد، این افکار می توانند پایدار، مزاحم و ناراحت کننده شوند. اگر افکار مزاحم باعث ناراحتی قابل توجهی می شود یا در عملکرد روزانه تان اختلال ایجاد می کند، برای جستجوی گزینه های درمانی از کمک حرفه ای کمک بگیرید.
تاثیر افکار مزاحم بر سلامت روان
افکار مزاحم می توانند تأثیر عمیقی بر سلامت روان داشته باشند. آنها می توانند باعث احساس گناه، شرم و اضطراب شوند که منجر به افزایش سطح استرس و کاهش کیفیت زندگی شود. افرادی که افکار مزاحم دارند ممکن است خود را در حال اجتناب از موقعیت های خاص یا درگیر رفتارهای تکراری به عنوان وسیله ای برای مقابله با پریشانی بیابند. به مرور، می تواند علائم سلامت روان آنها را تشدید کند و موجب چرخه ای از افکار مزاحم و اجتناب شود.
علاوه بر این، همچنین افکار مزاحم می توانند منبع سردرگمی و تردید به خود باشند. افراد ممکن است اخلاقیات خود را زیر سوال ببرند یا از اینکه افکارشان منعکس کننده امیال یا مقاصد واقعی آنها باشد، می ترسند. یادآوری این نکته مهم است که افکار مزاحم بازتابی از شخصیت یا ارزشهای فرد نیستند. آنها صرفاً نشانهای از یک بیماری نهفته یا الگوی فکری هستند.
درمان روانپویشی برای افکار مزاحم
درمان روان پویا یکی از رویکردهای درمانی است که در کمک به افراد برای مدیریت افکار مزاحم، نویدبخش است. این شکل از درمان بر کاوش در ضمیر ناخودآگاه و اینکه چگونه تجربیات گذشته یا تعارضات حل نشده ممکن است به ظهور افکار مزاحم کمک کند، تمرکز دارد. با به دست آوردن بینش در مورد این عوامل زیربنایی، افراد می توانند درک بیشتری از افکار و احساسات خود ایجاد کنند و در نهایت الگوهای افکار منفی را با تفکر مثبت و منطقی تر جایگزین نمایند.
در طول جلسات درمانی روان پویشی، افراد از نزدیک با یک درمانگر آموزش دیده همکاری می کنند تا بینشی در مورد فرآیندهای فکری خود به دست آورند و علل ریشه ای افکار مزاحم خود را کشف کنند. از طریق تکنیک هایی مانند تداعی آزاد و تحلیل رویا، افراد می توانند افکار، احساسات و خاطرات پنهانی را کشف نمایند که در افکار مزاحم آنها ممکن است سهیم یاشند. با گذشت زمان، این فرآیند می تواند به کاهش فراوانی و شدت افکار مزاحم و همچنین بهبود سلامت کلیِ ذهنی منجر شود.
گزینه های دارویی برای افکار مزاحم
در برخی موارد، ممکن است دارو برای کمک به مدیریت علائم افکار مزاحم تجویز شود. مهم است توجه داشته باشید که دارو همیشه باید توسط یک متخصص مراقبتهای بهداشتیِ واجد شرایط تجویز و نظارت شود. آنان نیازهای فردی شما را ارزیابی میکنند و مناسب ترین دارو و دوز را برای وضعیت خاص شما تعیین می نمایند. دارو می تواند ابزار مؤثری در مدیریت افکار مزاحم باشد، به ویژه هنگامی که با رواندرمانی همراه باشد.
در حالی که ممکن است سایر درمانها مکانیسمهای مقابلهای کوتاهمدت را برای مقابله با افکار مزاحم ارائه دهند، درمان روانپویشی با واکاوی عمیق ترِ علل زمینهای، خود را متمایز میسازد. این کار برای کاهش مزاحمت این افکار در ریشه شان است و منجر به کاهش فراوانی آنها می گردد.
برگرفته از: https://depthcounseling.org
*صفحه اینستاگرام مرا می توانید با آدرس زیر دنبال کنید:
https://www.instagram.com/zahra__dadash