تروما چیست؟
تروما زمانی رخ می دهد که فشا روانیِ موقعیتی بیش از ظرفیت فرد برای مقابله در آن لحظه است. تروما می تواند یک رویداد حاد، مثل تصادف رانندگی یا تجاوز جنسی باشد. می تواند استرس مزمن پایدار مانند جنگ یا سوءاستفاده در دوران کودکی باشد. از آنجایی که تروما همیشه ظرفیت فرد را برای مقابله در نظر دارد، رویدادهای مختلف برای افراد مختلف، آسیب زا هستند و افراد ممکن است در مقطعی از زندگی تحت تأثیر رویدادها، آسیب ببینند و در زمان دیگر خیر. گاهی اوقات افراد به خوبی با اتفاقاتی که ممکن است بسیار آسیبزا به نظر برسد، کنار بیایند، که اغلب به دلیل انعطافپذیر بودن و حمایتی که در طول رویداد و بعد از ان دریافت کرده اند. از طرف دیگر، آنچه که ممکن است بطور واقعی رویدادی روزمره به نظر برسد، به دلیل استرس های طولانی مدت برای برخی آسیب زا باشد. فقط شخصی که این رویداد را تجربه می کند میتواند ارزیابی کند که آیا رویداد آسیبزا بوده است یا نه، گرچه آنها می توانند برای انجام ارزیابی از کمک تخصصی استفاده کنند.
تاثیر ترومای طولانی مدت چیست؟
پژوهش و کار بالینی نشان می دهد ترومایی که در دوران کودکی تجربه می شود می تواند اثر درازمدت بر زندگی فرد بگذارد. تجارب دوران کودکیAdverse Childhood Experiences) ( شامل حوادث کودکی مانند سوءاستفاده، غفلت، قلدری، فقدان/غیبت یک والد، جدایی والدین، مصرف مواد یا مسائل سلامت روان والدین، است. پژوهش نشان داده است افرادی که چهار یا بیشتر ACEs تجربه کردند، احتمالا در بزرگسالی با مشکلات بیشتری در سلامت روان و جسم خود مواجه میگردند. به عنوان مثال، آنها در بزرگسالی محتمل تر است به بیماری قلبی و دیابت نوع دو مبتلا شوند.
همچنین از نظر روانشناختی،تجارب دورانی کودکی آسیب زا می توانند در دوران بزرگسالی بر موارد زیر تأثیر بگذارند:
روابط: کودکانی که فقدان یا سوء استفاده را تجربه می کنند، احتمالاً سبک دلبستگی ناایمن در آنها ایجاد می شود. سبک های دلبستگی می توانند در طول زندگی تغییر کنند، اما در ابتدا ما روابط اولیه خود را به عنوان دستور کار در رابطه با دیگران، در نظر می گیریم. اگر شخصی مراقبان را به عنوان رهاکننده یا بدرفتار تجربه کند، بسیار معمول است که آن کودک به بزرگسالی تبدیل شود که دیگران را به همان اندازه رهاکننده یا بدرفتار می بیند.
هیجان ها: کودکانی که هیجان های آنها معتبر شناخته نمی شود، اما در عوض کوچک شمرده می شود، نادیده گرفته می گردد یا تنبیه می شوند، ممکن است به بزرگسالانی تبدیل شوند که برای به رسمیت شناختن یا پاسخ دادن بطور مناسب به هیجان های خود تقلا کنند.
اگر فکر می کنید تجارب دورانی کودکی آسیب زا را تجربه کرده اید، می توانید از حمایت تخصصی به عنوان یک بزرگسال سود ببرید. تامل درباره تجربیات دوران کودکیتان و اینکه چگونه بر شما به عنوان یک بزرگسال تاثیر گذاشته است، ممکن است مفید باشد، پیش از اینکه کمک کند از آسیب های روحی تان عبور کنید. به همین ترتیب، برخی ترجیح میدهند بر اینجا و اکنون تمرکز کنند. یک درمانگر می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید کدام برای شما مفیدتر است و درمانی را که برای پردازش تروما و رسیدن به اهدافتان نیاز دارید پیشنهاد کند.
همچنین، اگر تنها یک رویداد آسیب زا تجربه کرده اید و با علائمی مانند برگشت به خاطره ها، گوش به زنگی شدید، دست و پنجه نرم می کنید یا احساس می کنید که زندگی روزانه تان متاثر این رویداد است، می توانید برای کمک بیشتر با یک درمانگر صحبت کنید.
منبع: https://www.morency.co.uk
*صفحه اینستاگرام مرا با آدرس زیر دنبال کنید:
https://www.instagram.com/zahra__dadash