اطلاعات زیادی درباره چگونگی تاثیر اضطراب بر سلامتِ ما (به جهت ذهنی، هیجانی، و بدنی) وجود دارد. آیا شما درباره ی اثری که اضطراب ممکن است بر سلامت رابطه تان داشته باشد، فکر کرده اید؟
اضطراب می تواند موجب دوره هایی از وحشت، احساساتی از ترس یا درهم شکستن، و حس کلی از ناراحتی و تنش شود. اضطراب می تواند افکار شما را دربرگیرد و در حوزه های بسیاری از زندگی جاری شود.
اگر متوجه آسیبی در رابطه تان شدید، اضطراب می تواند نقش داشته باشد آیا اضطرابِ شما (یا شریک زندگی تان) توانسته رابطه را در معرض خطر قرار دهد؟
مطلب زیر درباره این است که چگونه و چرا اضطراب می تواند به رابطه آسیب وارد کند و چه چیزی می تواند آن را متوقف سازد؟
۱- اضطراب می تواند اعتماد و پیوند را درهم شکند …
اضطراب موجب ترس یا نگرانی می شود که می تواند موجب آگاهی کمتر از نیازهای واقعی خود در لحظه ای معینی گردد. نیز باعث می شود با نیازهای همسر خود کمتر هم کوک باشید. اگر درباره اینکه چه چیزی ممکن است اتفاق بیفتد، نگرانید، توجه به آنچه در حال وقوع است، سخت است. وقتی که شما احساس درهم شکستن می کنید، همسر تان ممکن است احساس کند که گوئیا حضور ندارید.
… لذا مغزتان را برای زندگیِ در لحظه، آموزش دهید. اگر متوجه ترس یا نگرانی شدید که آن ترس موجب گمراهی افکار از حقایق یا لحظه ی حال می شود، مکث کنید و درباره اینکه چه چیزی می دانید، فکر کنید (نه اینکه چه چیزی نمی دانید). قبل از عمل، آرامش داشته باشید. می توانید برای ایجاد اعتماد در شریک زندگی تان، گامهای هدفمند بردارید. وقتی احساس نگرانی می کنید آشکارا با او درمیان بگذارید، و به طور آگاهانه وقتی که به طور طبیعی کناره گیری از ترس می کنید یا حمله به آن می کنید، وی را متوجه سازید
۲- اضطراب صدای واقعی تان را خفه می کند، ایجاد وحشت یا تعویق آن، …
فردی که به مضطرب شدن گرایش دارد، ممکن است در بیان احساساتش دچار زحمت شود. همچنین از طریق توجه خواهی یا فضای مورد نیاز ، حفظ مرزهای منطقی ممکن است سخت باشد.
از آنجایی اضطراب تجربه ناراحت کننده ای است، بطور ناهشیار ممکن است سعی کنید تجربه ی آن را به تعویق بیاندازید، به عبارت دیگر، اضطراب می تواند باعث شود تا باور کنید باید فوراً صحبتی بشود، در وقتی که یک وقفه کوتاه می تواند مفید باشد.
اگر حقیقتاً آنچه احساس می کنید نیاز دارید، بیان نکنید، اضطراب قوی تر می شود. به علاوه اگر هیجانات را درون خود نگه دارید، سرانجام بصورت مارپیجی از کنترل خارج می گردند. ممکن است مضمحل یا دفاعی شوید.
… بنابراین احساسات خود را تصدیق کنید. یک احساس یا نگرانی مجبور نیست فاجعه شود تا نشان داده شود. با مهربانی به همسرتان نزدیک شوید، بطوری که نه به تعویق نه در بیم و هراس اندازید. همچنین زمانی را برای باز کردن افکار ترسناک که در ذهن می چرخند در نظر داشته باشید، آنها وقت و انرژی شما را خالی می کنند.
۳- اضطراب باعث رفتار خودپسندانه می شود …
به دلیل آنکه اضطراب پاسخ ترس بسیار فعالی است، فردی که آن را تجربه می کند ممکن است بارها بر نگرانی ها یا مشکلات تمرکز کند.
نگرانی و ترسها ممکن است یک فشار غیرضروری بر رابطه بگذارد. ممکن است احساس کنید نیاز دارید نگران باشید تا در رابطه، از خود محافظت کنید، اما ممکن است مانع مهربانی و آسیب پذیری همسرتان شوید.
اگر همسر شما اضطراب را تجربه می کند، ممکن است ایجاد خشم کند و به شیوه ی خودخواهانه واکنش نشان دهد. نگرشها و چشم اندازهایی که ما داریم مسری هستند. در کنترل داشتن سطوح استرس به ویژه زمانی سخت است که همسرتان اضطراب، آشفتگی یا تدافعی بودن را، تجربه می کند.
… به نیازهایتان توجه کنید نه به ترسهایتان … در مواقع ترس یا دفاعی شدن، یک لحظه برای خود یا شریک زندگیتان مهربانی را در نظر بگیرید. بطور روشن حمایتی را که نیاز دارید تا عشق و درک شدن را، تجربه کنید، تقاضا نمایید. عذرخواهی کنید که به اضطراب اجازه می دهید شما را در خود فرو ببرد.
۴- اضطراب مخالف پذیرش است …
یک شکل سالم از نگرانی از طریق ضربان تند در قلب یا احساس گرفتگی در معده به شما خواهد گفت “چیزی درست نیست”. این علائم به شما کمک می کند تا عملی انجام دهید، مثلِ وقتی که با فردی که صحبت می کنید بدرفتاری می کند.
سطوح غیر سالم اضطراب احساسی را ایجاد می کند که گویا یک “جنبش” هیجانی در معده، تقریباً همه مواقع وجود دارد. اضطراب باعث می شود تا چیزهایی را پس بزنید که خطرناک نیستند و از چیزهایی دوری کنید که ممکن است برای شما سودمند باشد. همچنین می تواند مانع شود برای انجام کارهای سالم جهت تغییر چیزهای آسیب زایی که در زندگی تان وجود دارد، چون احساس ناامیدی یا گیرافتادگی می کنید.
… بنابراین تمرینِ ناراحتی کنید. نیاز ندارید به نادیده گرفتن فکرِ ناراحت کننده یا وسواس درباره ی آن. اگر می توانید، کار سازنده انجام دهید. گاهی همسر شما نیاز دارد تا با احساساتش حاضر باشید، وگاهی شما نیاز دارید که همان هدیه را به خودتان پیشکش کنید. می توانید با نگاه های مهربان و لمس نوازشگر حضورتان را به او نشان دهید، و برای خود با یک تنفس آرامش بخش حضور یابید.
۵- اضطراب لذت و خوشی را از شما می رباید …
تجربه کردن لذت مستلزم حس امنیت یا رهایی است. اضطراب ما را ترسان یا محدود می کند. همچنین، تربیت مغز و بدن که در مواقع استرس از رابطه جنسی و صمیمیت لذت ببرد زمان بسیار سخت تری است. افکار منفی و ترسها بر توانایی حضور در یک رابطه اثر می گذارد، بطور بالقوه تجربه لذت بردن از یک لحظه را از بین می برد.
… بنابراین خود را خیلی جدی نگیرید. برای غلبه بر اضطراب می توانید حس شوخ طبعی بکار گیرید. به خاطر داشته باشید با همسرتان بخندید و بازی کنید. لذت جسمانی شفابخش است و مغزتان را به شیوه هایی که برای رابطه سالم حیاتی است، تسلی می بخشد.
همچنان که اضطراب تضعیف می شود، رابطه تان تقویت می گردد
ایجاد اعتماد در رابطه تان می تواند قدرت اضطراب را کاهش دهد. با درک اینکه اضطراب چگونه بر رابطه ها اثر می گذارد، می توانید در پویاییِ یک رابطه تغییر مثبتی بوجود آورید.
یک درمانگر متخصص در درمان اضطراب می تواند برای فهم بیشترِ اضطراب کمک کند تا آسیب به خود و رابطه تان را متوقف سازید.
منبع: سایت گودتراپی