کمال گرایی چیست؟
کمال گرایی یک ویژگی شخصیتی است که در آن فرد برای بی عیب و نقص بودن تقلا می کند. اغلب با تنظیم استانداردهای بالا و صدای انتقادی درونی همراه است. گاهی اوقات ویژگیهای کمالگرا میتوانند مفید باشند، برای مثال هنگام تلاش برای رسیدن به ضربالاجلهای مهم یا کمک به ایجاد یک زندگی سازمانیافته و سازنده. با این حال، ویژگی های کمال گرا نیز می تواند برای سلامت روان آسیب زا باشد، زیرا ممکن است اهداف دست نیافتنی به نظر برسند که منجر به احساس شکست شود.
مقابله با کمال گرایی
اگر با کمال گرایی دست و پنجه نرم می کنید، راهبردهای زیر را برای محدود کردن تأثیر آن بر زندگی و سلامت روان خود امتحان کنید:
تعادلی از پذیرش و تغییر را تمرین کنید: پذیرش- خود به معنای تسلیم شدن یا تلاش نکردن نیست بلکه پذیرش این است که از کجا شروع می کنید و می خواهید چه چیزی را تغییر دهید.
مطمئن شوید که اهداف شما هوشمندانه هستند: اهداف هوشمند اهدافی هستند که خاص، قابل اندازهگیری، دست یافتنی، مرتبط (با ارزشها و اهداف بلندمدت) و دارای محدودیت زمانی هستند. اگر با ویژگیهای کمالگرایانه مبارزه میکنید، ممکن است متوجه شوید که اهداف تان هوشمندانه، یعنی بهویژه دست یافتنی در یک محدوده زمانی نیستند. از همتایان خود بخواهید که تصدیق کنند که آیا می توان به هدفی که تعیین کرده اید در مدت زمان مشخص شده از سوی شما، دست یافت. یا متعجب می شوید که دستیابی به چنین هدفی عوارض جانبی منفی بر زندگی یا اهداف دیگرتان خواهد داشت.
آنچه از خود انتظار دارید را با آنچه از دیگران انتظار دارید مقایسه کنید: زمانی که برای خود هدفی را تعیین می کنید، در نظر بگیرید که اگر یکی از عزیزانتان همان هدف را تعیین کند، چگونه پاسخ می دهید. اگر به آنها می گویید که غیرواقعی است، همین را به خودتان بگویید.
دیدگاه تان را نسبت به شکست بازنگری کنید: بسیاری از کمال گراها برای مقابله با شکست تلاش می کنند. در این صورت، شکست ها را به عنوان گام هایی در مسیر موفقیت، از نو تعریف کنید. چنانچه متوجه شدید از کارهایی که می ترسید در آنها شکست بخورید، اجتناب می کنید، خود را به چالش بکشید و آنها را امتحان کنید. فعالیتهایی که نمیتوان بهطور واضح آنها را بهعنوان قبولی یا شکست تعریف کرد، فعالیتهایی که نمیتوان آنها را بهطور واضح قبولی یا شکست تعریف کرد، شروع تمرین با این نوع فعالیتها می تواند کمک کننده باشد.
بخشش را تمرین کنید: یاد بگیرید خود را به خاطر خطاها و نواقص احتمالی ببخشید. مفهوم به اندازه کافی خوب بودن را تمرین کنید. یادگیری چنین مهارت هایی نیاز به تمرین دارد و ممکن است لازم باشد فعالانه به خود یادآوری کنید که خوب بودن به اندازه کافی، خوب است تا وقتی که ملکه ذهن شود
هشیار باشد: برای استفاده از هر یک از راهبردهای بالا، ذهنآگاهی مهم است. ذهنآگاهی هنر آگاهی و تمرکز بر زمان حال است. این می تواند دنیای درونی یا دنیای بیرونی شما باشد. ایده این نیست که افکار را دور بزنیم، بلکه به سادگی به آنها توجه کنیم، به عنوان مثال، “من فکر می کنم این کار به اندازه کافی خوب نیست“.
چنانچه برخی از راهبردهای فوقالذکر را امتحان کرده اید و با کمال گرایی دست و پنجه نرم می کنید یا اگر نگرانی های دیگری برای سلامت روان دارید، ممکن است حمایت بواسطه درمان کمککننده باشد.
منبع: https://www.morency.co.uk