مکانیزمهای دفاعی ابزارهای ناهشیاری هستند که افراد برای فرار از هیجانات بسیار ناخوشایند مانند خشم، حسادت، احساس گناه، و اندوه، بکار می برند. *سرکوبی یکی از این راهبردهاست. اگرچه بخش طبیعی عملکرد انسان است و می تواند در کوتاه مدت اثرات خوشایندی تولید کند، سرکوبی معمولا در درازمدت سودمند نیست. در واقع می تواند منجر به افزایش ناراحتی و اضطراب در درازمدت شود.
آشنایی بیشتر درباره مکانیزمهای مقابله ای ناسالم، بهترین شیوه برای چیره شدن بر آنها و تبدیل به راهبردهای مثبت تر به منظور غلبه بر پریشانی روانشناختی، است. سپس، همچنین میتوانید در افراد دیگر، این رفتارهای زیان آور را شناسایی کرد. برای مثال متوجه می شوید چگونه هیجانات سرکوب شده و نشانه های اجتنابی عشق را در شریک عشقی تان تشخیص دهید، و گامهایی برای اصلاح رابطه، بردارید.
در ادامه، درک عمیقتری از هیجانها و خاطرات سرکوب شده بدست می آورید، و اینکه چگونه آنها می توانند بر روابط اثر بگذارند. روشهایی برای غلبه بر این مشکلات بیابید یا شریکتان را در حل و فصل آنها، حمایت کنید.
سرکوبی به چه معناست؟
سرکوبی مکانیزم دفاعی است که در آن شخص خودش را از افکار و احساسات منفی دور نگه می دارد (از طریق جدا کردن آنها از آگاهی). در اصل، اصطلاح روانشناسیِ “جارو کردن چیزها زیر فرش” است.
یک فرد ممکن است خاطرات برخی حوادث یا احساسات ناراحت کننده را سرکوب کند، بطوریکه کاملا از وجودشان بیخبر شود. برخلاف والایش (یکی دیگر از مکانیزمهای دفاعی) که در آن افکار منفی و نامناسب به یک رفتار مثبت و سازنده هدایت می شود، افکار و هیجانات سرکوب شده در زیر سطح پنهان باقی می مانند. با وجود این، گرچه آنها از شخص پنهانند، هنوز می توانند اثر تخریبگرانه شان را بر همه جنبه های زندگی از جمله، رابطه ها داشته باشند.
تفاوت بین سرکوبی و *فرونشانی چیست؟
سرکوبی اغلب با فرونشانی اشتباه گرفته می شود و در محاورههای روزمره گاهی اوقات به جای هم استفاده می شوند. اما در روانشناسی این دو مفهوم با هم تفاوت دارند. هر دو، مکانیسم دفاعی هستند. درحالی که در هر دوی آنها شخص درگیر جدا کردن خود از امیال نامناسب و غیرقابل قبول است، سرکوبی غیرارادی و ناخودآگاه بوده، اما فرونشانی ارادی و خودآگاه است.
هر دو مکانیزم می توانند نتیجه ی یک واقعه آسیب زا باشند. شخصی به عنوان یک کودک آزاردیده، یا فردی که تصادف شدید داشته، از طریق سرکوبی، ممکن است هیچ خاطره واقعی، از این حوادث را بیاد نداشته باشد یا خاطراتش محو و تغییریافته باشد. با این حال، آنها هنوز می توانند اثر مخرب بر سلامت فرد بگذارند (که ممکن است خود را به صورت بی خوابی، نوسانات خلقی، افسردگی، و سایر اختلالات جسمانی و روان شناختی نشان دهند). برای مثال، اگر کودکی توسط سگی گاز گرفته شده باشد، این وضعیت می تواند کاملا سرکوب شود و ممکن است ترس شدیدی را در مورد سگها و سایر حیوانات، تجربه کند.
در فرایند فرونشانی، یک شخص تلاش می کند خودش را عمداً از هیجان یا افکار مزاحم دور کند.برای مثال افرادی که افکار وسواسی دارند، ممکن است تلاش کنند این وسوسه ها را از روی عمد فروبنشانند تا از انجام رفتارهای وسواسی جلوگیری کنند. یا شخصی که از کار یا گفته ای شرمنده است، ممکن است از فکر کردن درباره آن خودداری کند.
چگونه خاطرات سرکوب شده، برانگیخته می شود؟
یک خاطره سرکوب شده ممکن است گاهی بوسیله یک محرک برانگیخته شود و باعث شود شخص طیفی از مشکلات روان شناختی و جسمانی را تجربه کند. محرکها می تواند بسیار متنوع باشد. آنها می توانند هر چیزی باشند که شخص را با حادثه آسیب زای گذشته، مرتبط سازد، از جمله حواس مانند بوها، صداها، یا بینایی.
همچنین واکنش به محرک، فردی است. مثلا می تواند موجب حمله وحشت، فوران رفتار خشونت آمیز، یا باعث اضطراب عمومی شدید، گردد. کمک کننده است ، که افراد محرکها را تشخیص دهند و یاد بگیرند که چگونه خود را برای کنترل آنها از نو تربیت کنند.
چگونه با شریکی که به جهت هیجانی سرکوب شده است، مواجه شویم؟
سرکوبی هیجانی می تواند برای روابط عاشقانه هزینه داشته باشد. می تواند منجر به دوری از رابطه شود ( مثلا ممکن است بترسید آزادانه حرف بزنید و به شریک خود متعهد باشید). اگر طرف مقابل شما احساساتِ سرکوب شده ای دارد، ممکن است برایش سخت باشد درباره هیجاناتش صحبت کند یا برایش سخت باشد، که پی ببرد چه هیجانی بر رفتارش، در زمان معینی، حاکم است. سخت است که ببینیم شریکی در رنج باشد، و نتوانیم او را کمک کنیم.
در اینجا چند مورد وجود دارد که می تواند مفید باشد:
-قدردانی خود را نشان دهید. افرادی که به جهت هیجانی سرکوبی داشته اند، گاهی اوقات تایید و تحسین را تجربه نکرده اند.
-بگذارید بدانند در کنارشان هستید. قدمهایی برای کمک به آنها بردارید تا برای صحبت درباره تجارب آسیب زایشان احساس راحتی کنند. نخستین قدم، تشویق آنان به کار بر روی زخمهای دوران کودکی شان، از طریق صحبت است.
–به آنان اطمینان دهید که ایمن هستند.، همین که کاملا مطمئن شوند می توانند به شما اعتماد کنند و به آنان صدمه نمی زنید، شروع خواهند کرد تا با شما درمیان بگذارند.
-کمک کنید تا به دنبال کمک حرفه ای باشند. یک درمانگر می تواند به آنان جهت غلبه بر رفتار اجتنابی، کمک کند.
-درباره نیازهایتان پیشقدم باشید. اگر در رابطه تان به صراحت و محبت بیشتری نیاز دارید، راهی برای پل زدن این تفاوت ها پیدا کنید، بطوریکه از هر دویِ شما مراقبت کند.
-بدانید که واکنشهای آنان گاهی، انعکاسی از سرکوبی است.
-به خاطر داشته باشید که تغییر کردن، زمانبر است. مسیر رشد شخصی پر از فراز و نشیب است، برای یک دوره سخت و موانع احتمالی در طول مسیر، آماده باشید.
چگونه از هیجانات سرکوب شده رهایی یابید؟
اگر معتقدید هیجانات سرکوب شده ای دارید که باید بر روی آنها کار کنید (و اینکه بر روابط تان اثر می گذارد)، کمک تخصصی دریافت کنید.
*Repression
*Suppression
منبع: https://www.lovetopivot.com
همچنین برای پیگیری مطالب می توانید صفحه اینستاگرام به آدرس https://www.instagram.com/zahra__dadash دنبال کنید.