آدم اینجا تنهاست
و در این تنهایی
سایه ی نارونی تا ابدیت جاریست
به سراغِ من اگر می آیید
نرم و آهسته بیایید مبادا که ترک بردارد
چینی نازک تنهایی من
(سهراب سپهری)
تنهایی، هیجان پیچیده ایست، معمولاً وقتی رخ می دهد که نیاز فرد به تماس اجتماعی برآورده نمی شود، ممکن است به عنوان تهی بودن توصیف شود که ناشی از گوشه گیری است. یک شخص ممکن است احساس تنهایی کند وقتی که تنهاست، اما حالت تنها بودن، لزوماً تنهایی را نشان نمی دهد.
تنهایی چیست؟
بسته به موقعیت و نیازهای فرد تنهایی می تواند معانی متفاوتی داشته باشد، اما به طور کلی حالت ناخوشایند یا منفی محسوب می شود. احساسات تنهایی ممکن است وقتی تجربه شود که فرد فاقد اجراهایی در روابط اجتماعی است، اما یک فرد می تواند احساس تنهایی کند بدون آنکه تنها باشد.
یک شخص در یک رابطه رُمانتیکی که دوستان کمی دارد، ممکن است در نبود شریک زندگیش احساس تنهایی کند یا به روشهای دیگر رابطه را تا اندازه ای از دست بدهد ، و با وجود این، شخصی که دوستیهای قویِ زیادی دارد ممکن است گهگاهی احساس تنهایی کند. فردی که در رابطه ای نیست. ممکن است همچنین فردی که خواهان همراهیِ رمانتیک است تنهایی را حس کند.
تجاربی که نیز می تواند به احساسات تنهایی کمک کند، شامل موارد زیر است:
- از دست دادن یک فردِ محبوب
- فروپاشی ناگهانی
- انجام وظایفی والدینی به صورت یک نفری
- بازنشستگی
- رفتن به جایی جدید یا دانشگاه
- باقی ماندن سوءرفتار
شخصی که احساس تنهایی می کند اغلب ممکن است به جهت فیزیکی تنها باشد، اما بسیاری از افراد، تنها ماندن و تماسهای اجتماعی اندکی را انتخاب می کنند. این حالت از تنهایی شبیهِ احساس تنهایی نیست.: در بیشتر موارد، یک شخص تنهاست با انتخاب لذتها و استقبال از خلوت.
احساس تنهایی و سلامت روان
حسِ تنهایی اغلب با این باور همراه است که فرد هیچ گزینه ای ندارد. برای بسیاری، تنهایی حالتی کوتاه است که سرانجام می گذرد. اما وقتی نیازها و تمایلات اجتماعی بطور مداوم ارضاء نمی شوند، احساسات تنهایی ممکن است مزمن و ناتوان کننده گردد و موجب کاهش سلامت روان شود.
تنهایی با انواعی از شرایط سلامت روان در ارتباط است، مانند افسردگی، اضطراب، عزت نفس پایین و وابستگی به مواد. ممکن است همچنین به قطع الگوهای خوردن و خوابیدن منجر شود. احساسات تنهایی گاهی ممکن است بسط پیدا کند، به چنان گستره ای که فرد را به اعمال خود- آسیبی یا افکار خودکشی هدایت کند.
چندین مطالعه نشان می دهد، نوجوانانی که تنها هستند احتمال بیشتری وجود دارد که مواد یا الکل مصرف کنند و به جهت جنسی در سن خیلی پایین تر از همسن و سالهایشان که تنها نیستند، درگیر شوند. نشان داده شده است نوجوانان که تنهایی را تجربه می کنند با احتمال بیشتری درگیر روابط جنسیِ ناامن، می گردند یا رفتارهای پرخاشگرانه ی بیشتری نشان می دهند.
مقابله با تنهایی
اندوه مربوط به تنهایی می تواند مهم باشد و ممکن است موجب احساسات درماندگی و ناامیدی شود. دنبال کردن یک عادت جدید، ورزش، داوطلب شدن در انجمن، یا شرکت در رویدادهای اجتماعی (با افزایش فرصتهایی برای شکل دادن روابط دوستانه) می تواند به کاهش اندوه کمک کند. درگیریها و فعالیتهای معنادار قادر است به شخص کمک کند تا از طریق گذراندن زمانِ دارایِ معنایِ بیشتر، با احساس تنهاییِ خود مقابله کند.
میل شخص برای گسترش یا دوباره ساختن پیوندهای اجتماعی ممکن است موجب شود تا شبکه یا سایتهای قرار ملاقاتی را پیدا کند که مفید باشند. همانطور که این سایتها می توانند به فرد کمک کنند تا افراد با علایق مشترک راپیدا، تماس با دوستان قدیمی دوباره ایجاد گردد ، یا دلبستگی های رُمانتیک شکل گیرد.
افرادِ خجالتی ، اضطراب اجتماعی را تجربه می کنند، یا نسبت به پذیرش ریسکهای اجتماعی بی میلند، ممکن است خود را تنهاتر توصیف کنند و برای تشکیل روابط رضایت بخش و پایدار دچار سختی باشند. وقتی یک شخص رسیدن به خود افشایی یا دیگر افشایی را برای شکل دهی صمیمیت و اعتماد چالش برانگیز می بیند، درمان اغلب می تواند کمک کند.
درمانِ احساس تنهایی
کسی که درمان را برای احساسات تنهایی جستجو می کند، کشف عوامل بالقوه ای را که در این احساسات می تواند سهیم باشند را مفید می یابند. غالباً این عوامل می تواند مورد بحث، و حل و فصل قرار گیرند. برای مثال شخصی که بعد از مرگِ عضوی از خانواده احساس تنهایی می کند، ممکن است بتواند با حل وفصلِ این احساسات در درمان، توامان سوگواری و تنهایی مورد توجه قرار گیرد.
ترجمه: زهرا داداش
منبع: برگرفته از سایت گودتراپی